הורדת אפליקציית אבן שוהם נט

יום שבת, 25 באפריל 2026, ח' אייר ה' תשפ"ו
לפרסום חייגו: 050-5552559

טיולים ובילויים לכל המשפחה בשוהם

טיולים ובילויים לכל המשפחה

בית מלאכה לקרמיקה ארמנית אותנטית

באדיבות “מסלולים> להתאהב בארץ מחדש” צילומים: ערן ודוד גל אור, מסלולים

פורסם בתאריך:


ֿתיאור קצר: העיר העתיקה של ירושלים מלאה בחנויות לקרמיקה ארמנית, אך מרבית הכלים שנמכרים בהן מיוצרים באופן תעשייתי, ורק מקצתם נעשים בעבודת יד, על ידי אמנים מומחים. בסיור זה נבקר בבית המלאכה ובחנות הקרמיקה הייחודית של ג’ורג’ ודורין סנדוריני, שיוצרים במו ידיהם כלים ססגוניים בסגנון ארמני אותנטי. כדאי לשוחח עם בני הזוג, לצפות בעבודת ההכנה ובתוצרת הגמורה ולהבין מהי המשמעות של כלים ארמנים אותנטיים.
 

איך מגיעים: מגיעים לרחוב יצחק קריב, ופונים ממנו אל חניון ממילא, או לחניון קרתא הצמוד אליו. ממקום החנייה עולים אל שדרות ממילא, פונים בהן ימינה וחוצים אותן עד סופן. עולים בגרם מדרגות, ומגיעים לרחבת שער יפו.
 

מה כותבים ב-Waze? – חניון ממילא ירושלים.
 

המסלול: ניכנס לעיר העתיקה דרך השער, נתקדם כדקה, ונפנה בהזדמנות הראשונה שמאלה לרחוב הפטריארכיה הלטינית. נעלה במתינות ברחוב הצר, ובדרכנו נשים לב לסמלים המופיעים על משקופי המבנים. סמלים אלה מורכבים מהאותיות טאו (T) ופִּי (Φ), והם מכונים ביוונית טַאפּוׄס פִילִיקֵס (שומרי הקבר). למרות שאנו נמצאים ברחוב הפטריארכיה הלטינית, הסמלים מלמדים כי המבנים שלאורכו, נמצאים בבעלות הכנסייה היוונית-אורתודוכסית. בקצה הרחוב נראה לפנינו שער גדול, המוביל אל הפטריארכיה הלטינית של ירושלים. זהו מקום מושבו של הפטריארך, הממונה מטעם האפיפיור על הקהילה הנוצרית-קתולית בישראל, בירדן, ברשות הפלסטינית ובקפריסין. לפני השער נפנה ימינה, ונתקדם ברחוב הצר שמתפתל שמאלה, ימינה ושוב שמאלה. הרחוב משנה את שמו לפטרוס הקדוש, והופך בהמשך לסמטה צרה עוד יותר.
נלך שמאלה וימינה עם הסמטה המתפתלת, שמשנה את שמה שוב, ונקראת מכאן רחוב הבורסקאים. בקצה הסמטה נפנה בחדות ימינה אל רחוב ראשי יותר, שנקרא רחוב האחים. עלה ברחוב ונגיע למפגש עם רחוב השער החדש, שפונה שמאלה. בפינת הרחובות נמצאת חנות הקרמיקה של משפחת סנדוריני. ניכנס אל החנות המקסימה, ונהנה ממראה המדפים העמוסים כלים מאוירים בשלל ציורים וצבעים: קומקומים, כוסות, קערות, פלטות הגשה, אריחים, פעמונים, צנצנות ואפילו סבוניות, כולם מעשה ידיהם של ג’ורג’ ודורין סנדוריני. הזוג המקסים הקים את סדנת הקרמיקה שלהם בשנת 1983, ומאז הם מתפעלים ומנהלים אותה יחדיו. בדרך כלל אפשר למצוא את ג’ורג’ או דורין יושבים ועובדים לצד שולחן במרכז החנות. כדאי לשוחח עימם, ולשמוע מהם על ייחודו של בית המלאכה המשפחתי.



“את דרכנו בעולם הקרמיקה התחלנו בשנת 1983, אז מכרנו חפצי אמנות ארמנית של יוצרים ירושלמים”, מספר ג’ורג’ סנדוריני. “אבל מהר מאוד הבנו שיש לנו תשוקה להכין כלים בעצמנו. רצינו לצייר ולצבוע לבד, ובעיקר להביע את היצירתיות שפועמת בנו באמנות משלנו”. את ענף הקרמיקה הארמנית מובילות עד היום משפחות בעלות ניסיון ומוניטין רב, שעוסקות בתחום כבר מאות שנים. “אנחנו נחשבים עד היום לחדשים בתחום ובהתחלה הייתי צריכה לדלג בין שתי עבודות כדי להתפרנס” מספרת דורין. אחרי מספר שנים הבינו בני הזוג סנדוריני שהחיסרון שלהם יחסית למשפחות הוותיקות היה בעצם יתרון. בזכות היותם חדשים בענף, הם לא היססו להוסיף לציוריהם מוטיבים שלא היו בשימוש בקרמיקה הארמנית, כמו שבעת המינים או איורים של ירושלים על גבי רימונים. גם הצבעים בהם השתמשו, כמו ירוק ואדום, לא היו נפוצים בדוגמאות ארמניות, והוסיפו עומק ליצירותיהם. “אני חושב שאנחנו מצליחים להביא משהו חדש ורענן לענף”, מוסיף ג’ורג’ בגאווה, “והיום אחרים משתמשים ביצירות שלהם במוטיבים שאנחנו הכנסנו”. דורין אמונה על האיור והציור של הכלים התלת-מימדיים. כל כלי מצויר בעבודת יד, ולכן כל פריט שונה מרעהו. ג’ורג’ מטפל באיור האריחים השטוחים בעזרת שבלונות, ואמון על ניהול העסק ותפעולו, ועל העבודה הפיזית במפעל.
 

תשלום ושעות הפתיחה: ללא תשלום, בימים ב-שבת, בין השעות 19:00-09:30.
אורך מסלול הטיול: כ-600 מטר, כשעה.  
רמת הקושי: קלה.
סיור מודרך בתשלום בסמטאות הרובע הנוצרי יתקיים ביום שישי 24.11.2017 בין השעות 08:45 ל-13:30. השתתפות בסיור מחייבת הרשמה מראש בטל’ 054-2406657

למידע מפורט על המסלול ולניווט לנקודת החנייה:
 

"לכל אחד ירושלים"
50 מסלולי סיור בירושלים" בהוצאת מסלולים> להתאהב בארץ מחדש.
הסדרה "לכל אחד ירושלים" מחברת בין עבר והווה, ומובילה למקומות נסתרים שמופיעים לראשונה בספרי טיולים. הסדרה מציעה 50 מסלולי סיור מגוונים בעיר.

הרעיון העומד בבסיס החברה הינו חברתי וחינוכי, והיא מובילה שינוי תפיסתי בתרבות הטיולים בישראל. “מסלולים> להתאהב בארץ מחדש” שמה לה למטרה לחשוף בפני אזרחי ישראל את יופייה הנסתר של הארץ, לחבר את כולנו לטבע הנפלא שמסביב, ולחזק את תחושת השייכות למולדת ולמדינה.


 

תגובות