הורדת אפליקציית אבן שוהם נט

יום חמישי, 30 באפריל 2026, י"ג אייר ה' תשפ"ו
לפרסום חייגו: 050-5552559

חדשות בשוהם

הורים – שימו לב: שימוש בגז צחוק (גז קצפת) בקרב בני נוער

בתקופה האחרונה ישנן עדויות בשוהם לשימוש של בני נוער בחומרים נדיפים, בדגש על גז הצחוק (Nitrous Oxide) המשמש בעיקר לצרכים רפואיים ובמכלי מתכת קטנים יותר למאפיות ומחלבות כחומר המסייע בהקצפה. השימוש נעשה בעיקר בקבוצה במהלך אירועים חברתיים בשעות הפנאי.

פורסם בתאריך:


חומרים נדיפים עלולים לגרום לפגיעות נפשיות ופיזיות (עד כדי מוות).

התגובות יכולות להשתנות ממשתמש למשתמש בשל ההשפעות השונות של החומרים השונים, בשל ההבדלים בדרכי השימוש ובשל הבדלים בין המשתמשים במצבם הבריאותי והנפשי. נוסף על אלה עלול שימוש קבוע בחומרים נדיפים לגרום גם תלות נפשית.

סיון יצהר, מנהלת המחלקה למניעת אלימות, סמים ואלכוהול במועצת שוהם: "מניסיוננו וממחקרים הבודקים את מידת ההצלחה של מניעת התנהגות סיכון בקרב מתבגרים, תקשורת פתוחה בנושא בין הורים לילדיהם, נוכחות, מעורבות ובקרה של ההורים, מהווים חלק קריטי. כמו כן, חשוב לזכור שהשימוש בסמים בכלל ובחומרים נדיפים בפרט, מתרחש בשעות הפנאי ובעיקר במפגשים חברתיים כאשר בני הנוער אינם נמצאים בהשגחה ישירה של ההורים. להורים יש תפקיד מרכזי במניעת התופעה ואנו קוראים להורים לשוחח עם ילדיהם על הנושא".

אודות תופעה זו, שהייתה נפוצה מאוד בארץ לפני כ10 שנים, נכתבה סקירה בשם "מניעת השימוש בחומרים נדיפים" (2008) על ידי משרד החינוך והרשות למלחמה בסמים ואלכוהול.

החל מינואר 2006  אסור השימוש בגז הצחוק על פי החוק, אלא למטרות רפואיות ותעשייתיות בלבד (קובץ תקנות 6438, 24.11.2005) שימוש לרעה בגז הצחוק במינונים האסורים לשימוש, ובעיקר אם השימוש חוזר על עצמו, עלול לגרום נזק למערכת העצבים המרכזית (המוח ועמוד השדרה), ולמערכת העצבים ההיקפית. דו חנקן חמצני תופס את מקומו של החמצן בדם ופוגע באספקת החמצן למוח, לעתים עד כדי מוות. כמו כן, השימוש בחומר גורם למחסור בויטמין B-12 ולאיבוד זמני של השליטה על פעולות מוטוריות. שאיפת החומר ישירות מהמכל עלולה לגרום פגיעה בנאדיות הריאה, בנחירי האף ובמיתרי הקול.

הסיבות לשימוש בסמים בקרב בני נוער הן בראש ובראשונה בשל ההשתייכות לקבוצת שווים הרואה בחיוב התנסויות שיש בהן סיכון. קיימות גם סיבות ייחודיות לשימוש בחומרים הנדיפים ובגז הצחוק בפרט:

         נגישים: החומרים הנדיפים נמצאים כמעט בכל בית ובסביבתו ואפשר לקנות אותם ללא  הגבלה בחניות המתמחות במוצרי אפייה ובישול וכמובן באינטרנט.

         חוקיים: לא קיימים בחוק הגבלה או איסור על השימוש בחומרים נדיפים (בתנאי שהשימוש בהם הוא למטרה לשמה יוצרו).

         אינם יקרים: מחירם של החומרים זול. אפשר לקנות כמות גדולה יחסית של חומרים נדיפים בעלות נמוכה.

         משפיעים מהר ולזמן מוגבל: השפעת החומרים הנדיפים על מערכת העצבים המרכזית מהירה ונמשכת בין דקה לחמש דקות.

         כלי השימוש פשוטים: כל מה שצריך כדי לשאוף את גז הצחוק הוא להיכנס לחנויות המתמחות בציוד בישול ולרכוש כמה מיכלי לחץ קטנים שמכילים גז המיועדים להכנת קצפת. באמצעות ממיר פשוט אותו אפשר לרכוש ברשת ניתן לשאוב את הגז המצוי במיכל ולהעבירו לבלון פשוט וכך לצרוך אותו כגז צחוק לכל דבר.

צילומים מהגנים הציבוריים בשוהם

תגובות