שה/1000 במבחן השנה הראשונה
האם היטלי ההשבחה השביחו את הנכסים בשוהם או העשירו את קופת המועצה?
פורסם בתאריך:
כמעט שנה אחרי שחוק שה/1000 עבר בשוהם, יש שורה תחתונה: החוק בעיקר מיטיב עם המועצה ולא עם התושבים.
שוהם תוכננה בשתי פעימות עיקריות – תב"ע גז 9 ותב"ע גז 10. התב"ע המאוחרת, כללה זכויות בנייה רחבות יותר מאשר הבתים הראשונים, שתוכננו על פי תב"ע 9.
לדברי מהנדס המועצה, בשנים האחרונות, עלה הצורך להשוות את זכויות התושבים בהסדרה של זכויות הבנייה של עליות גג ובריכות בבתים. לדבריו, הצורך עלה מתוך פניות של תושבים שביקשו להגדיל את הנכס או לבנות בריכה בחצר הביתית.
“בעלי בית שביקשו לבנות עליית גג או בריכה, פנו בהליך ספציפי של תב"ע נקודתית שיועד להם", אומר חבר המועצה אלי יפרח, “התב"ע הנקודתית אפשרה למועצה להוציא להם היתר על בסיס הנתונים של הבית והקריטריונים הקבועים בחוק. כמובן שעם קבלת היתר כזה, נדרשו בעלי הבית לשלם את היטלי ההשבחה בגין השבחת הנכס. גם לעריכת התב"ע עצמה היו עלויות".
בשלב מסוים, החליטה המועצה להפסיק לערוך תב"עות נקודתיות, להשוות זכויות ולהפוך את האפשרות לגורפת עבור כל הבתים בשכונות הרלוונטיות. התשלום עבור השבחת הנכס נעשה בעת הוצאת היתר הבניה, או בעת מכירת הנכס – המוקדם מבינהם, כך נקבע בחוק.
“היתרון בכך הוא, שעכשיו כל מי שרוצה לבנות בריכה או עליית גג ויש לו אחוזי בנייה, יכול לעשות את זה בהליך קל ופשוט", אומר יפרח, “החיסרון הוא, שתושבים רבים, אשר התגוררו במשך שנים בביתם ולא השתמשו בזכויות הבניה הללו, נאלצים בעת מכירת הבית, לשלם דמי השבחה גבוהים שיכולים להגיע ל- 100 אלף שקלים, עבור נכס שמעולם לא השביחו. המציאות מוכיחה, שלא ניתן לגלגל את התוספת הזו על הקונים".
אשת הנדל"ן אורית שוהם: “זה שיש פוטנציאל לנכס על הנייר, לא אומר שבהכרח משתלם לבנות ולממש את הפוטנציאל הזה. בעלי טריפלקס צר וארוך עם איזה ביודעם של 6 מ"ר שבו אפשר לעמוד, נדרשו לשלם 11 אלף שקלים היטל השבחה, כאשר בכלל לא לוקחים בחשבון שהמימוש של ההשבחה כולל בנייה של גרם מדרגות וויתור על שטח גדול בבית וזה בכלל לא דבר שמישהו יעשה. ערעור על היטל כזה הוא תהליך ארוך ויקר שכולל עלויות שמאי חדשות על המערער והוא לכשעצמו יעלה אלפי שקלים, כך שלא משתלם להם להכנס אליו. המחירים בשוהם לא עלו בגלל החוק החדש והנכס שווה כסף למוכרים רק כאשר אותה בריכה בנויה. אנשים לא קונים זכויות, זה לא עומד במבחן המציאות".
על אף שהמועצה הדגישה כי מטרת החוק היא להיטיב עם התושבים ולא עם קופתה, המציאות מוכיחה אחרת: מיום כניסת תכנית ההשבחה לתוקף בעשירי ביוני 2016 שילמו 16 תושבים את היטל ההשבחה בעת המכירה. ל-9 תושבים נוספים הוצאה שומה אך הם טרם שילמו את ההיטל – כל 25 התושבים הללו, ללא יוצא מן הכלל, נאלצו לשלם את ההיטל בעת מכירת הנכס. אף לא אחד מהם שילם את ההיטל במטרה להשביח את הנכס, לבנות עליית גג או בריכה.
“הנתונים הללו מדברים בעד עצמם", אומר יפרח, “בסופו של דבר, ההיטלים הגבוהים לא מועילים לציבור. נכון היה להישאר עם תוכניות אישיות למי שמעוניין בהשבחת הנכס שלו".
תגובות
כתבות אחרונות בחדשות
אימה בגינת השעשועים: כלבה הותקפה קשות לעיני משפחות ונאלצה לעבור המתת חסד
ועדת קשרי חוץ או ועדת קישוט?
דו"ח הבנזן בשוהם: המשרד להגנת הסביבה ומועצת שוהם מדווחים על שיפור, אך הנתונים חושפים תמונה מורכבת
מרכז "קטנטנים" לגיל הרך בשוהם נבחר בין 15 פרויקטים חינוכיים מובילים בעולם בעיצוב סביבות חינוך


