יום רביעי, 22 בינואר 2025, כ"ב טבת ה' תשפ"ה
לפרסום חייגו: 050-5552559

טורים מקצועיים בשוהם

טורים מקצועיים

האם אנחנו אשמים בשינויי האקלים?

מידת התרומה של בני האדם להתחממות כדור הארץ, היא סוגיה השנויה במחלוקת קשה בקרב החוגים הפוליטיים במדינות השונות, ובארה״ב במיוחד.

פורסם בתאריך:


תוכן ממומן 

במהלך דיון שנערך ב-2009 בקונגרס, טען ריק פרי, מי שהיה אז שר האנרגיה האמריקני כי לקום ולומר ש-100% מההתחממות הגלובלית נובעים מפעילות אנושית, נראית כאמירה שפשוט אי אפשר להגן עליה.

עם זאת, על פי דו״ח ההערכה ה-V של הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים (IPCC), מדענים טוענים כי התרומה האנושית להתחממות המודרנית היא ברורה למדי. פליטות ופעילויות של בני אדם גרמו לכ-100% מההתחממות שנצפתה מאז 1950.

האתר המדעי Carbon Brief בחן כיצד כל אחד מהגורמים העיקריים המשפיעים על אקלים כדור הארץ, משפיע בתנאי בידוד על הטמפרטורות, וכיצד ההשפעות המשולבות הללו מנבאות באופן כמעט מושלם שינויים גלובליים ארוכי טווח בטמפרטורות.

הניתוח של Carbon Brief מגלה כי:

  • מאז 1850, ניתן להסביר את כל ההתחממות ארוכת הטווח על ידי פליטת גזי חממה ופעילויות אנושיות אחרות.
  • אם פלטת גזי חממה לבדה הייתה מחממת את כדור הארץ, היינו צפויים לראות כשליש יותר התחממות מכפי שזו התרחשה בפועל. אבל התחממות זו מקוזזת על ידי קירור מאירוסולים אטמוספריים המיוצרים על ידי אדם.
  • האירוסולים צפויים לרדת משמעותית עד שנת 2100.
  • לא סביר שהשונות הטבעית המאפיינת את אקלים כדור הארץ, תמלא תפקיד מרכזי בהתחממות ארוכת טווח.

מהי כמות ההתחממות הנגרמת על ידי בני אדם?

דוח ההערכה ה-III של ה-IPCC לשנת 2013 – כולל סיכום המיועד לקובעי המדיניות, ובו נקבע כי סביר ביותר שמחצית מהעלייה הנצפית בטמפרטורת פני השטח הממוצעת העולמית מ-1951 ועד 2010, נגרמה מפעילות אנושית.

במינוח ׳סביר ביותר׳, הכוונה הייתה שקיימת סבירות בין 95% ל-100%, שיותר ממחצית ההתחממות המודרנית נובעת מבני אדם. באופן דומה, מצאה הערכת האקלים הלאומית ה-IV של ארה״ב, כי בין 93% ל-123% מההתחממות שנצפתה בשנים 2010-1951, נבעה מפעילות אנושית.

מסקנות אלה הביאו לתהיות לגבי האופן שבו ניתן לייחס יותר מ-100% מההתחממות הנצפית, לפעילות האנושית. ובכן, תרומה אנושית של יותר מ-100% אפשרית כי שינויי אקלים טבעיים הקשורים לפעילות געשית וסולארית, היו ככול הנראה מסתכמים בהתקררות קלה במהלך 50 השנים האחרונות, ומקזזים חלק מההתחממות הקשורה לפעילות אנושית.

׳מאלצים׳, המשנים את האקלים

כוחות ׳מאלצי קרינה׳ (radiative forcings), הם גורמים שונים אשר משפיעים על כמות האנרגיה שמגיעה ונשארת באקלים כדור הארץ.

מאלצי קרינה אלה כוללים:

  • גזי חממה, שלוכדים חום יוצא, אירוסולים (הן מפעילות אנושית והן מהתפרצויות געשיות), אשר משקפים את אור השמש הנכנס ומשפיעים על היווצרות עננים
  • שינויים בתפוקת השמש
  • שינויים ברפלקטיביות של פני כדור הארץ הקשורים לשימוש בקרקע
  • וגורמים רבים אחרים

כדי להעריך את תפקידו של כל אחד מאותם ׳מאלצים׳ המשפיעים על שינויי הטמפרטורות שנצפו, אימץ המחקר של Carbon Brief מודל אקלים סטטיסטי פשוט, שפותח באוניברסיטאות אוקספורד ולידס. מודל זה מוצא את הקשר בין מאלצי האקלים האנושיים והטבעיים לבין הטמפרטורה המתאימה ביותר לטמפרטורות הנצפות, הן ברחבי העולם והן על פני שטחים יבשתיים בלבד.

׳מאלצים׳ אנושיים תואמים את ההתחממות שנצפתה

הדיוק של מודל האקלים תלוי ברמת הדיוק שמציעות ההערכות של ׳מאלצי הקרינה׳. סוגים שונים של ׳מאלצי קרינה׳ (כמו זה הנובע מריכוזי CO2 באטמוספירה), ניתנים למדידה ישירה, כאשר אי הוודאות היא קטנה יחסית.

בסך הכול, התחממות הקשורה לכול הכוחות האנושיים, תואמת היטב את ההתחממות הנצפית. כלומר, כ-104% מסך כל ההתחממות המודרנית שהחלה להימדד ב-1950, מגיע מפעילות אנושית.

אז אנחנו אשמים בשינויי האקלים, או לא? נראה שהתשובה ברורה!

המאמר נכתב באדיבות האתר https://sustainabilitystudies.net

 

תגובות