האם תושבי המבננים בשוהם יוותרו על קרקעותיהם לטובת המועצה?
מעקב אבן שוהם. מרתק לעקוב אחר השתלשלות ה'פתרונות' לסוגיית השטחים הפרטיים הפתוחים בשוהם. במהלך קמפיין הבחירות הציגה ראשת המועצה שלוש הבטחות שונות להתמודדות עם האתגר, ולאחרונה נטרפו כל ההצעות תחת תכנית חדשה – הפקעת השטחים הפרטיים הפתוחים מידי התושבים לבעלות המועצה
פורסם בתאריך:
![](uploads/m/none.png)
נכתב על ידי
אפרת רוזנצוייג
בגיליון 'אבן שוהם' האחרון, בחרה ראשת המועצה, דפנה רבינוביץ, להתעלם משאלות שהופנו אליה בנוגע למגוון הפתרונות שהבטיחה, השכם והערב, לתושבי המבננים בעת קמפיין הבחירות והסתפקה בתגובה לאקונית כי "המועצה מקיימת דיונים עם גורמי המקצוע לבחינת חלופות שונות להסדר המבננים הקיים ועם גיבוש פתרונות חלופיים תפרסמם המועצה בצורה מסודרת ושקופה". בעיתון אחר, הזדרזה ראשת המועצה להתראיין בנושא, ולהציג פתרון (נוסף!) שזכה לכותרת הבומבסטית: "הרעיון המהפכני שיפתור את הדיירים מדמי אחזקה עבור השטחים הפתוחים".
הפקעת קרקעות - העברת השטחים הפרטיים הפתוחים של תושבי המבננים, חינם לבעלות המועצה
לאחרונה העלתה ראשת המועצה רעיון 'תקדימי' חדש: "אני מבררת לגבי אפשרות של הפקעת קרקעות, שאם היא תצא לפועל, תהיה תקדימית בארץ". מעניין שבאותה נשימה היא עצמה מספקת את התשובה מדוע הפתרון בעייתי: 'זה לא פשוט כפי שזה נראה, כי בעוד עשרים או שלושים שנה, אולי תעמוד על הפרק אופציה של פינוי בינוי ומשמעות הוויתור תהיה איבוד זכויות בנייה עתידית כי אלה יהיו שייכים למועצה".
במילים אחרות, הפתרון ה'מהפכני' הזה עלול לפגוע משמעותית בזכויות הקנייניות של התושבים ובאפשרויות ההתחדשות העירונית העתידיות של היישוב. נשאלת השאלה: האם באמת סביר להניח שיש תושב מבנן, בר דעת, שיסכים להעביר למועצה, ללא תמורה, שטחי קרקע שרכש במיטב כספו ושעבורם הוא משלם הוצאות תחזוקה ומיסים שנים ארוכות, רק בשל העובדה שהציבור עושה בהם שימוש חופשי על חשבונו?
בחירות לנציגות מבננים
ראשת המועצה אף הודיעה היא בכוונתה לארגן בחירות של נציגים למבננים. גם רעיון זה תמוה, בלשון המעטה. מדוע נדרשת נציגות נוספת למבננים, כשכבר קיים וועד פעיל בשוהם? נזכיר כאן שהיא עצמה קיימה משא ומתן רצוף ומלא הבטחות עם וועד זה, במהלך קמפיין הבחירות.
ומה מטרת הנציגות הזו? האם ראשת המועצה חושבת שיש לוועד כזה או אחר, רשות או סמכות חוקית למסור לידי המועצה שטחים בבעלות שכניהם? התשובה ידועה: אין לוועד כזה או אחר כל סמכות.
שלוש הבטחות בחירות הזוכות להתעלמות
בקשות חוזרות ונשנות לתגובת ראשת המועצה להבטחות הבחירות, לא זוכות להתייחסות.
נזכיר:
הבטחה: "מבננים ייהנו מטיפול מלא ויסודי של המועצה מהמסד ועד לטפחות - מהכניסה למבנן ועד לצינורות המוטמנים תחתיו, באופן זהה לשטחים הציבוריים, ולא יצטרכו לתהות בדבר האחריות שיש או שאין להם על הטיפול בליקויים בתחזוקה, בתמורה ל-28 ש"ח בחודש".
הבטחה: "אני בוחנת חלופה יצירתית וישימה שתוכל להוות פתרון - המועצה תשכור מכם את השפ"פ בעלות ייצוגית של "שקל בשנה" והשטח יעבור לאחריות המועצה".
הבטחה: "עם היבחרי לראשות המועצה, אפעל לבחון את חוו"ד הדעת המשפטית החדשה שהוגשה (חוו"ד של המועמדת אלה הדס. א.ר)". חוות דעת זו מאשרת את זכותם של תושבי המבננים לטיפול מלא ע"י המועצה.
לסיכום:
דומה כי התבנית ברורה: בכל פעם מוצג רעיון חדש לציבור, שטרם נבחנה היתכנותו המשפטית המלאה, ובהמשך הוא דועך ומפנה את מקומו להצעה הבאה. קשה להימנע מהמחשבה שאולי מדובר בתהליך מחושב - יצירת מצג של חיפוש פתרונות, שאולי בסופו ניתן יהיה לטעון כי 'הצענו הכל, אבל התושבים לא הסכימו לשתף פעולה'. ימים יגידו.
בכל אופן, שאלנו את מועצת שוהם גם מה הם לוחות הזמנים לביצוע העברת הבעלות ולבחירת נציגות חדשה למבננים.
ממועצת שוהם נמסר בתגובה: "נוהל בנושא שינוי בעלות על השטחים הפרטיים המשותפים מצוי בשלבי גיבוש אחרונים והוא יובא לדיון בהנהלת המועצה. במידה ויאושר, הוא יובא לידיעת הציבור וייבחן במסגרת פיילוט במבנן אחד".
התייחסות זוהר גרמנוב, גיל צרור ואליהו בובליל מוועד המבננים:
" להלן עמדת ועד המבננים: תמוהה ומאכזבת מאוד התנהלות ראשת המועצה, גרירת הרגליים והימנעותה מטיפול בשטחי המבננים המוזנחים, מזה כתשעה חודשים מאז בחירתה, בניגוד להבטחתה בבחירות.
במשך שנה שלמה כיתתה רגליים ראשת המועצה, דפנה רבינוביץ, התדפקה על דלתות התושבים בשכנועים ותחנונים להאמין לה, כי היא תטפל בשטחי מבננים הנמצאים בשימוש הציבור הרחב ב-28 ש"ח לחודש, "רק תבחרו בי", "מבטיחה, מבטיחה". היא טענה כי אפשרות זאת בדוקה, חוקית, אפשרית וברת קיימא.
ועד המבננים כבר הבהיר כי אין היתכנות אמיתית להסכמת כלל תושבי המבננים בשוהם להעביר למועצה חינם את קרקעותיהם. יתרה מכך, בחלקם הגדול של המבננים הדבר בכלל אינו אפשרי מאחר ותחת השטחים מצויים חניונים תת קרקעיים.
יודעת גם יודעת ראשת המועצה המתהדרת ב"30 שנות ניסיון מוניצפלי" כי היא יכולה לבדוק עם המחלקה המשפטית של המועצה, עם מחלקת ההנדסה ועם היועצת המשפטית של ועדת תכנון ובנייה את היתכנות הרעיון שלה, מבחינה משפטית והנדסית. אנו מאמינים שאם הייתה רוצה הייתה מקבלת תשובות מהם תוך ימים ספורים.
לגבי בחירות של נציגי מבננים והקמת נציגות נוספת - באם המועצה הייתה מחפשת דרך ליצור תקשורת עם תושבי כל מבנן בנפרד על מנת לתת מענה לצרכי המבנן, היה הדבר מבורך,
במועצה יש 3 מחלקות ואגפים לטיפול בצרכי התושבים: אגף שפ"ע, מוקד המועצה ומחלקת תלונות הציבור, אך בכל הדרכים בהן פונים התושבים, פניותיהן נסגרות פעמים רבות ללא טיפול.
לחילופין, אם מטרתה של ראשת המועצה, ליצור חלופה לוועד המבננים הקיים באמצעות נציגות מטעמה, כדי לבטל את דרישות המבננים לשוויון ולטיפול בשטחי המבננים בתמורה לארנונה, הרינו להבהיר כי ועד המבננים של שוהם אינו הולך לשום מקום ואף גוף אחר שיוקם, אם יוקם, לא יחליף אותו. עוד נבהיר כי מטרות הוועד יישארו: השגת טיפול מיטבי בשטחי המבננים לפי חוות הדעת המשפטית של וועד המבננים ובינתיים, טיפול לפי הצעת בחירות נוכחית של ראשת המועצה באופן מיידי וזאת באופן זמני וכמטרת ביניים עד להשגת היעד של שיוון בשירותים למבננים, בתמורה לארנונה. לא ינורמלו גזל וקיפוח גדולים אף משהיו, בדמות הפקעת שטחי נדל"ן של התושבים, במידה והתושבים לא ירצו בכך.
ועד המבננים דרש מראשת המועצה, בתקופת הבחירות לשכור חוות דעת משפטית חדשה עבור המועצה ממשרד עו"ד מתאים, בנושא טיפול בשטחים המצויים בשימוש הציבור הרחב במבננים מכספי הארנונה, כמו בכל שטח ציבורי הנמצא בשימוש הציבור הרחב, וראשת המועצה הבטיחה לעשות זאת.
מבחינת ועד המבננים, זוהי הדרך של ראשת המועצה לפעול למען הטיפול במבננים, על מנת לתת מענה לצרכי שוהם הבנויה רובה ממבננים, במקביל להתחלת טיפול יסודי בהם, באם היא רוצה לפעול למען התושבים, איתם ולא נגדם".
דורין אלפנטי | 17:55 31.12.24